BREWERY & OFFICE

Holmetoften 17

DK-2970 Hørsholm

Denmark

CONTACT

Line & Eric

info@laesk.dk

+45 29 99 34 12

NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon

100% organic production

© 2019 Læsk ApS

Læsk FVST fødevarestyrelsen kontrolrapport

Tillykke med dit kombucha bryggesæt

Tag det lille glas med vores specielle Læsk te-blanding og put halvdelen (8 gram) ned i den medfølgende tepose. Bind knude på posen og læg den i det 1 liters store bryggeglas. Overhæld med ca. 3 dl kogt vand (let afkølet, ca 80 grader) og lad det trække i 12 minutter. Efter de 12 minutter trykker du væsken ud af teposen og tager den op af bryggeglasset.

(OBS: Det lille te-glas indeholder nok te til 2 omgange bryg. Bruger du en anden te, så sørg for at vælge en økologisk og det er vigtigt, at den er uden tilsat aroma, da det tilsættes som olie, der på sigt vil skade SCOBY.)

1

2

Hæld posen med 70 gram økologisk rørsukker i teen og rør til det er opløst. Teen bliver meget sød, men SCOBY'en, men det meste nedbrydes og omdannes til organiske syrer under fermenteringen.

3

Hæld 6 dl kold vand ned i glasset over den varme, søde te, så temperaturen falder til under 30 grader... din baby-scoby er ikke vild med kogende vand.

5

Spænd det medfølgende klæde + elastik over glassets åbning og stil det ved stuetemperatur (20-25 C). Du skal ikke lukke glassets låg - kombucha skal bruge luft til at fermentere. Lad det nu stå 7-14 dage... antallet af dage varierer ift. te-type og temperatur. Prøv dig frem - begynd at smag på brygget efter 5-6 dage (forsigtigt i toppen med ske eller sugerør).

 

I løbet af den første uge skal du gerne kunne se en hinde forme sig på toppen af væsken. Det er en ny SCOBY, som du kan brygge videre på eller give til din nabo. Nogle gange falder den til bunds og nogle gange flyder den, men det skal du ikke bekymre dig om. SCOBY formerer sig, så hvert bryg vil danne en ny SCOBY i overfladen. Med tiden bliver SCOBY tykkere og den kan også godt skifte farve og blive mørkere. Du kan bruge den igen og igen.  Start altid et nyt bryg med en scoby og ca. 10% ren kombucha/startervæske.

4

Hæld hele posen med både SCOBY og 1 dl startervæske (kombucha) i bryggeglasset. Både væske og SCOBY indeholder forskellige gærtyper og en masse gode bakterier og organiske syrer.

6

Når du synes din kombucha har en god balance mellem sød og syrlig, kan du hælde den på en flaske (plastik- eller patentflaske) og stille den på køl, så du stopper fermenteringen.

 

Husk at tage SCOBY og lidt kombucha fra som startervæske til et nyt bryg... Dit nye bryg skal startes med 1/10 startervæske.

Vil du gerne have bobler i, så skal du lave en "2. fermentering"...

7

2. FERMENTERING​

For at få kulsyre i din kombucha skal du eftergære den i en lukket flaske. Det kaldes 2. fermentering. Det er nemmest at vurdere mængden af naturlig kulsyre, hvis du eftergærer i en plastikflaske. Inden du hælder den færdige kombucha på flaske, kan du evt. smage den til med lidt frugtjuice - det hjælper også til med gæringen. Lad kombuchaen stå i flasken et par dage (normal 2 døgn) ved stuetemperatur. Tryk på plastikflasken for at mærke om den opbygger tryk. Har du kun patentpropflaske må du vippe proppen forsigtigt og høre om den siger "psst"... Når du vil stoppe fermenteringen, sætter du flasken på køl. Pas på du ikke lader 2. fermenteringen vare for mange dage - der kan dannes et stort tryk i flasken og kombuchaen kan blive for sur.

 

Nyd din boblende, fermenterede læskedrik iskold.

Happy brygning :-)

Eric, Line & Mette

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle